Specialklinikken Rebild Aps

City Centret 29, 9530 Støvring, Danmark

Atlas ustabilitet

Cranio-cervical syndromet påvirket af MyoDural Broerne:

Når ligamenterne (Alar, accessory, Atlas transverse samt ledkapser) mellem Atlas, Axis og kraniet traumatisk sprænges, eller kraftigt forstrækkes, bliver overgangen mellem nakken, rygsøjlen og kraniet ustabilt. Det skyldes flere faktorer.

  1. Der findes, mellem nakkens øverste to hvirvler og kraniet, små nakkemuskler hvis formål er, at holde hovedet ret på hvirvelsøjlen. Disse muskler er Rectus Capitus Posterior Minor (RCPmi), Rectus Capitis Posterior Major (RCPma), Rectus capitis anterior og Obliquus capitis superior, og i deres respektive myofascia, findes et utal af både proprioceptive receptorer og sensoriske nerveender, hvis opgave er at rapportere hovedets 3D position til hjernen, så man kan holde sit hoved ret gennem neurologisk kontrol, og at opfange smerter fra traumer af nakkens øverste hvirvler. Ved skade af ligamenterne bliver der kaos i musklernes neurologiske respons.

 

  1. Infiltreret i ovennævnte musklers myofasciae, findes specielle filamenter, der har deres oprindelse i hjernehinden. Disse filamentformationer kaldes ”Myodural broerne”, som ses på billedet fig 1 nedenunder (a og b) hvor myofasciaen af Rectus Capitis Posterior major (ma) og Rectus Capitis Posterior Minor (mi), er sammensmeltet med dem, og hvor de ekstenderer igennem det epidurale rum mellem de posterior dele af C2 (Axis) og C1 (Atlas). Således forbindes myofasciaen og den cervicale dura mater. Derigennem er myofasciaen tillige forbundet med hjernestammens og hjernens Dura Mater. Dette faktum er vigtigt i forståelsen af hovedpine og migræne efter Whiplash syndromet. 


Under en traumatisk skade, som et Whiplash er, forceres kraniet, Atlas og Axis langt ud over deres leds bevægegrænser. Sker der således skader på Accessory og Alar ligamenter såvel som på Atlas/Axis ledkapsler, er konsekvensen en kraftig ustabilitet af Atlas, der kaldes Atlas lateral listese som ses på Fig 2, som er et enkeltbillede af en DMX optagelse af en 13-årig patient. Her ses kanten af Atlas langt ude over kanten af Axis ledflade. Det kunne ikke observeres på et standard statisk hospitalsbillede. Hun var derfor erklæret helt rask, til trods for sine mangfoldige hovedpiner og svimmelhed.

 

Under en Whiplash ulykke sker der i reglen tilmed oftest en kraftig rotation af hovedet. Som konsekvens deraf, forplanter rotationen sig ned i nakkehvirvlerne. En sådan rotation i forbindelse med en flexion og extensions bevægelse, kan ikke kun forårsage store skader på en eller flere af nakkehvirvlernes knoglestruktur, deres ligamenter og ledkapsler, men også på hjernens vitale funktioner.

 

Ved en Atlas listese i forbindelse med Axis Alar ligament forstrækning, vil Myofasciaerne i ovennævnte muskler udfordres maximalt, dermed vil også Myodural broernes filamenter blive stimuleret ved forstrækning. De strækkes eller rupturers så alvorligt, at der sker neurologiske udfald, hvor forstyrrelse af musklernes stabiliserende opgaver, er en almindelig konsekvens. Det gør hovedets bevægelser usikre og forårsager nakke- og hovedsmerter, der typisk kan trække helt frem i panden i den ene eller den anden side. Men værst kan konsekvensen af symptomerne være manifesteret i hjernens indre dele gennem forbindelsen mellem de skadede Myodural broer og hjernens Dura Mater som konsekvens i en Whiplash skadet nakke. Når hjernens følsomme Dura Mater skades, kan det også give symptomer som suboccipital og intrakraniel hovedpine og/ eller migræne, svimmelhed og synsforstyrrelser.

 


Fig 2 Nakken er bøjet lige til siden og Atlas hvirvlen falder langt ud over sin led-udveksling (a) med C2 (Axis)

Diagnose og behandlingsmuligheder:

Uden DMX (Digital Bevæge Røntgen) ville det være umuligt at kunne diagnosticere Atlas ustabilitet og at forstå sammenhængen mellem denne og Myodural bro-skader for dermed at kunne forstå de mange symptomer, som oftest volder store problemer at udrede for behandlerverdenen.

Uden ESWT (Chokbølgebehandling) ville det være umuligt at behandle skadede strukturer i nakken som de små occipitale – Atlas – Axis muskler, deres vedhæftninger, hvirvlernes ledbånd, ligamenter, nerver og ikke mindst de små filamenter som Myodural broerne er.

Uden præcis neuro-spinal kiropraktisk justering af subluxerede hvirvler, vil det ikke være muligt at stabilisere nakkens strukturer, og at få nervefunktionen tilbage på sporet.

Whiplash patienter kan være lidt mere positive overfor deres fremtid så længe DMX, ESWT og specifik neurospinal justering kan tilbydes. Nye opdagelser og behandlingsdetaljer vil finde dagens lys, så længe vi holder vore øjne åbne og hjerner motiveret for ny tænkning. Det er mit håb, at der i den fremtid, vil dukke nye talenter op, der er villige til at føre faklen videre til den næste generation. Vi har samlet megen erfaring og viden, at give videre, og jeg håber, det vil få den respekt den fortjener. Kun derved åbnes for fremskridt.

Erling Pedersen-Bach D.C.

Kiropraktor og ESW specialist