Specialklinikken Rebild Aps

City Centret 29, 9530 Støvring, Danmark

Whiplash

Er virkelighed – er farlig – koster utrolige smerter – ødelægger livskvalitet, arbejdsevne og familier, OG koster samfundet milliarder.

Whiplash er en DYNAMISK opstået skade – som kun kan diagnosticeres DYNAMISK og som KUN kan behandles DYNAMISKWhiplash sker ved en hyper flexion-extension skade af nakken, forårsaget af ydre kræfter, der rammer nakkens hvirvler. Typisk kan det ske ved, at det køretøj man sidder i, rammes af et andet køretøj - oftest bagfra, men man kan rammes fra alle andre vinkler også. De fleste skader kan rettes, og man kan komme tilbage til sit normale liv, som det var før uheldet. Desværre er patientens vej til denne helbredelse oftest lang og meget besværlig.

Man må huske på, at de Whiplash patienter, som søger hjælp på Specialklinikken Rebild, altid har en lang forhistorie om fejlslagne behandlinger, og oplevelsen af at leve i et smertehelvede lige siden ulykken, som for nogles vedkommende, kan være mange år. De har ofte gennemgået en mistænkeliggørelse af deres tilstand af både familie, venner og specielt det offentlige system, som skulle hjælpe dem. Vi ser slagne og nedbrudte mennesker komme hertil, som ser os som deres sidste håb. Det er rørende og hjerteskærende, og det er min mission altid at gøre alt, hvad jeg kan, for at ændre deres liv til det bedre.

Whiplash ulykker forårsager sprængninger og forstrækninger af ligamenter, kan komprimere knoglerne og ødelægge bruskskiverne i nakken. De kræfter, der påvirke nakkens hvirvelsøjle, som forårsager Whiplash uheld, eller anden skade ved et fald, slag, skub, osv. kan være meget kraftige, men selv ikke så hårde kræfter, kan gøre ubodelig skade. Det, der er afgørende for skadernes omfang, er overraskelsesmomentet i selve ulykkesøjeblikket. Når man ikke er forberedt på det, kan f.eks. et barn i kådhed skubbe et andet barn i ryggen og pådrage dette barn en Whiplash skade. Et sådant barn, kan i værste fald opleve mange helseproblemer, som man ikke tænker over kunne stamme fra det Whiplash, som barnet fik under leg. Vi ser også mange patienter, som har fået adskillige kraftige Whiplash skader, over flere år, og skaderne er bygget oven på hinanden. Det betyder ikke, at de senere skader er forårsaget af tidligere skader, som nogle forsikringsselskaber gerne vil bruge, som grund til ikke at ville betale erstatning, for man kan skade sin nakke mange gange i løbet af livet. Hver gang er der tale om en ny skade med sine egne komplikationer.

Traditionelt er et Whiplash det smæld man får i nakken efter at være blevet torpederet bagfra af et køretøj. Man kan rammes fra andre vinkler og stadig få et Whiplash. Alle vinkler er skadelige men skrå vinkler er nok dem som forårsager de værste skader på nakkens knogler og ligamenter. Man kan som skrevet også få et Whiplash ved at blive skubbet uventet i ryggen eller ved et fald eller andre uheld, hvor nakkens hvirvler vrides ud over deres normale bevægegrænser. Andre årsager er hårde kontaktsportsskader (hvor boksning i forskellige former måske er den mest markante), at snuble, eller at falde ned af en trappe eller fra en stige i hjemmet eller på arbejdet, som alle er hyppige årsager til alvorlige nakkeskader.

Graden af de nakkeskader man får ved et hyper-flexion – extension uheld, kan variere meget og ligeledes kan de skader og følgesymptomer man får. Selv et mindre tilfælde, kan i værste fald forårsage alvorligere problemer, end man kan forudsige. Skadens omfang beror på faktorer som: indfaldsvinkel, kraft og overraskelsesmoment.

Den absolut farligste vinkel at blive ramt fra, er direkte fra siden, hvor man i absolut værste fald, risikerer at brække sin nakke med øjeblikkelig død til følge.

Undersøgelse og diagnose af dynamiske nakke- og rygskader:

Det er vigtigt at blive undersøgt dynamisk hurtigst muligt efter et uheld. Smertestillende, massage og snak kan ikke rette en nakke. Man skal vide, hvad der gik galt, og hvilke dele af ens ryg og nakke der ikke længere fungerer normalt og hvor præcist smerterne kommer fra. Første del af undersøgelsen består i observation af frivillig bevægelse af nakke og ryg, som patienten fører til bevægelsernes ydergrænser i alle retninger, men indenfor smertegrænserne. Man ser på holdningen af personen, på hvordan bevægelser giver smerter forskellige steder, og hvilke kropsdele der er påvirket motorisk og sensorisk. Man evaluerer derved hvilke neurologiske forhold der er i spil.

DMX – fluoroskopisk undersøgelse af nakkens dynamik:

Den ultimative funktions/bevægefunktion kan kun ses ved fluoroskopisk røntgenoptagelser (DMX). Ved denne undersøgelse kan man evaluere bevægelse af hver hvirvel i nakken, og ligeledes se hele nakkens bevægemønster i helhed. Denne undersøgelse er så vigtig, at man med sikkerhed kan sige, at uden DMX vil man ikke kunne se de detaljer, som ultimativt vil føre til en forsvarlig diagnose og behandling. Jo før man får sine bevægestrukturer undersøgt og klarlagt, des bedre for prognosen.

DMX har været brugt i USA i mange år, i mange stater hvor den mest erfarne er Dr. John Postlethwaite, DC; Tampa Florida, som repræsenterer den største erfaring indenfor DMX i USA. DMX bruges af af advokater som en af de mest centrale dokumentation for patienter i amerikansk retsvæsen til bevis for dynamiske Whiplash skader overfor forsikringsselskaber. Neurokirurg Dr. Joel Franck bruger DMX som diagnostisk baggrund for nakkekirurgi. Desuden er værdien af DMX blevet præsenteret af Dr. Mike Winberry, DC som underviser i evidensbaseret DMX fortolkning på kurser i staten Arizona, USA for læger og advokater.

DMX giver patienterne nyt håb om endelig at få en forklaring på hvad, der er galt, og når de selv ser hvordan deres nakkehvirvler bevæger sig, viser det i sandhed et fantastisk billede af deres tilstand, som de kan forstå. Det er ofte et meget bevæget øjeblik for patienterne og deres familie at se deres egne nakkehvirvler i bevægelse eller mangel på samme – for første gang! For første gang dæmrer en forståelse for øjnene af dem, af hvad deres tilstand i virkeligheden er og hvad der er sket strukturmæssigt i deres nakker da ulykken skete. Jo længere der er gået siden ulykken, des værre er de i reglen. Forståelse er vigtigt og at vise empati for dem er elementært humant. Empati forbliver grundstenen til hvordan patienten og jeg kommunikerer sammen før og under behandlingsforløbet. Uden hjerte ingen sjæl – uden sjæl blokeres det, man som behandler skal være for patienterne.

Som eksperter på dette område, og ansvarlig for at tusinder af patienter får den rigtige diagnose og behandling, har vi derfor erhvervet det nyeste og bedste fluoroskop (DMX udstyr), som findes på markedet. Det er af mærket Philips Veradius som er digitalt og automatiseret til at bruge den mindst mulige røntgenbestråling overhovedet, for at få de flotteste og klare optagelser, vi har brug for til vores arbejde.
Statiske røntgen optagelser og specielt bestråling ved CT scanninger overstiger langt den bestråling, vores udstyr bruger. Som i alt vi gør på Specialklinikken er vi ansvarsbevidste, og sikrer at målet for brugen af røntgenoptagelser opnås: nemlig at vi dermed opnår en behandlingsmæssig og brugbar diagnose. Vores motto er: UDEN DYNAMISK DIAGNOSE – INGEN DYNAMISK BEHANDLING af en DYNAMISK skade derfor INGEN HELING AF SKADERNE. DMX hører hjemme i det behandlermiljø, som forstår nakkens dynamik og som tilgodese og udføre dynamiske behandlinger: Således i en moderne kiropraktisk klinik.

Formålet med en røntgenoptagelse i lighed med alle andre prøver og undersøgelser man foretaget forud for en behandling er, at finde ud af hvorfor og præcis hvor symptomerne kommer fra, for derefter at kunne foretage den bedst mulige behandling af patienten.

Hvorfor ikke blot bruge en statisk røntgenoptagelse, som er standard på hospitaler og i visse kiropraktorklinikker, i stedet for DMX? Det forholder sig ganske enkelt som nævnt ovenfor. Statiske optagelser giver selv sagt ikke dynamiske oplysninger. Man kan ikke se bevægelse på et statisk billede. Vi ser så uendeligt meget mere på en DMX optagelse end på en statisk. Som eksempel kan en patients nakken umiddelbar se ”normal” ud på et statisk billede, hvor samme nakke kan vise alvorlige skader under en DMX optagelse. Det beskrives senere under Atlas ustabilitet i sin værste konsekvens. Vi bruger dog både statisk og DMX optagelser afhængig af behovet, da vores apparat kan begge dele. Til vores arbejde, er en DMX undersøgelse det eneste forsvarlige og specielt til nakkeundersøgelser. Alt andet vil være mangelfuldt og uansvarligt overfor patienterne.

Udover at lokalisere knogleskader, undersøger vi med DMX nakkens hvirvlers bevægemønster en for en. Hver hvirvel studeres, hver bruskskive ses efter for densitet og plasticitet, hvert tegn på ligament og knogleskade analyseres. Først at se nakkens hvirvler i bevægelse, er af uvurderlig betydning for præcis dynamisk behandling. Man skal netop være præcis i sin udførelse af en manuel behandling, hvor intet kan eller må overlades til tilfældigheder.  Man skal ikke være særlig observant eller vis, for at forstå værdien af dette grundlæggende, sunde princip.

For at sættet det i dagligdags perspektiv, så var det jo sådan, at man i sidste århundrede, kun kunne tage statiske fotografier. Man stillede sig stift op foran det primitive kamera til forevigelse. I 1890’erne kom så billeder i bevægelse som man kaldte for ”moving pictures”. En helt fantastisk opfindelse. At tænke sig, at man fra et statisk domæne nu kunne se, hvordan personen bevægede sig. For nogle var det magi, at man kunne se personens livagtige detaljer i bevægelse. Det var en helt utroligt og virkelighedsfjern opfindelse, som ville fortsætte sin teknologiske udvikling til talefilm optaget på celluloid film, til den digitale verden, med mange flere muligheder, som vi oplever i dag.

Sammenligner man denne æra med vor tids DMX, er der foruroligende ligheder. DMX har sprunget ”moving pictures” æren over og bevæget sig ind i den digitale verden. Det har givet os nye og hidtil uanede muligheder for at se strukturer i bevægelse. Det er der fremtid i.   

Vi kan nu med al tydelighed observere, hvordan enkelthederne i bevægelserne af hver hvirvel påvirker hinanden og påvirker helheden. Vi kan analysere effekten af bevægelse på ligamenter, sener, muskler og knoglevæv i real time. Vi er klar til at tage den medicinske verden med på denne rejse, så alle en dag, vil kunne få gavn af denne fantastiske opfindelse. En nakkeskadet person har krav på straks, at få lov til at se hvor skaden er i nakken, så man STRAKS kan få den rette hjælp. Når den dag kommer, vil megen smerte og megen elendighed med tab af liv og levned være slut. Det vil blive en lykkens dag, for så uendeligt mange mennesker. Fortjener alle ikke det?

Hvorfor, kan man med rette spørge, når teknologien findes, er man ikke indenfor den lægelige verden klar til at tage springet til tiden, hvor Spillefilmen blev opdaget? Chaplin og Gø og Gokke var store successer i mange år, før man kunne lave lyd på spillefilmene. DMX har ikke brug for lyd, men kan som ”stumfilm” bruges til at redde liv med. Hvem ved hvad fremtiden bringer på dette felt? Måske vil lyd blive sammensmeltet med DMX til 3D diagnostik i fremtiden. Tiden har været inde længe, til at tage det første skridt for den medicinske verden. DMX er kommet for at blive. Men for at det skal lykkes, kræves det, at man bredt samles om opgaven og ikke bekæmper fremtidens visioner og muligheder i fortidens tegn. Vi har i Europa taget teten på Specialklinikken, og er klar til at dele erfaring og viden med andre, som er villig til at lære og lytte.

Patienterne fortæller, at der ofte end ikke bliver statisk røntgenfotograferet eller MR scannet før de bliver sendt hjem og ud i denne snørklede behandlerverden fra skadestuen eller vagtlægen. Det er alarmerende at man tager så let på noget, som fører til milliardtab for skatteborgerne og utrolige lidelser for de ramte, som oftest ender uarbejdsdygtige resten af deres liv.

MRI scanning:

MRI scanning er også en fantastisk opfindelse. Ligesom røntgenundersøgelser, er der ikke nogen tvivl om den diagnostiske værdi af MRI scanninger. Modsat røntgen og CT scanninger bruger MRI magnetisk resonans som energikilde, hvilket adskiller sig markant fra røntgen. MRI er god til statiske analyser af vævet, og man kan se detaljer som er umuligt med røntgen. MEN den er til gengæld håbløs til dynamisk diagnose. Det ligger i sagens natur, da optagelserne foretages statisk, liggende i det magnetiske rør, som mange i øvrigt får klaustrofobi af at ligge i.


Også indenfor MRI sker der udvikling. Den nyeste opfindelse er Upright MRI scanning, som giver den fordel, at man kan sidde frit oprejst i en åben maskine. Rygsøjlen påvirkes således af tyngdekraften, og derfor kan man se dens påvirkning af ryggen, og derved se problemer, som man ikke kunne se liggende. Det gælder også for hjernen, hvor man med en Upright f.eks. kan se hjernevæskens flow fra hjernen ned i rygmarvskanalen. MRI viser BEVÆGELSE!!  WOW. Det er fantastisk. Endnu et gode for Whiplash patienter, som vi håber, vil blive almindeligt brugt indenfor den nærmeste fremtid.


Man kan med Upright MRI se et meget anderledes strukturforhold i ryggen i stående stilling imod liggende. Man kan se cerebellar tonsils extendere ned igennem rygmarvens hul i kraniet. Det geniale med Upright er også, at man kan sidde med nakken eller kroppen i forskellige stillinger i apparatet så optagelserne kan verificere de skader, som vi har fundet og slutte os til via DMX optagelser. Således kan den diagnostiske procedure gøres endnu mere sikker og præcis, hvis en DMX undersøgelse ligger FORUD for en Upright MRI scanning. Hvorfor? Fordi DMX reflekterer problemerne med bevægeligheden som kan relateres til patientens symptomer. Ved således at kunne sammenholde faktuelle forhold under DYNAMISK bevægelse med præcise STATISKE Upright MRI optagelser i de stillinger, som DMX indikerede som problemer, vil de to teknologier kunne gå hånd i hånd, for at få den bedst mulige udredning.

Forståelse af alvorlige skader af nakken som resultat af en Whiplash.

Det er med bekymring, hver gang vi ser en DMX film af Atlas, hvor hvirvlen i lateral flexion af nakken nærmest ”falder af sit fundament”, forstået på den måde at Atlas nederste artikulære

Atlas nederste artikulære flader ikke liner op med Axis øverste artikulære flader. Denne ustabilitet er alvorlig, for den kan forårsage mange smertesymptomer. Men værst af alt, kan patienten meget let ved endnu et hyper-flexsion-extensionsuheld, forårsage så alvorlig skade at førlighed og selve livet er på spil. Denne skade kaldes Atlas Olistese (Lateral Atlas Listese) ustabilitet. Patienterne som har selv så alvorlig en skade som Olistese, har altid efter en almindelig statisk røntgenoptagelse på skadestue eller hospital fået diagnosen: Nakken er perfekt – du fejler ikke noget. Vi finder så mange problemer i skadede nakker, som man fejlede at se under det ordinære hospitalssystem, at man kun kan bekymres for patienterne.

(Se artikel af J.E.Pedersen-Bach: Atlas Instability på SpecialklinikkenRebild’s hjemmeside).

Et Whiplash kan forårsage at Altas og Axis ligamenterne – Accessory og Alar bliver meget forstrakte eller ødelagte, forårsager det Atlas ustabilitet som kaldes Olistese af Atlas. Dette er en tilstand som vi ser meget hyppigt på vore patienter, og som i alle de tilfælde vi har set, totalt har fejlet at diagnosticere i det offentlige sygehusvæsen, fordi man ikke kan se skaden på deres statiske røntgenbilleder. Hvis ikke det er muligt for Privatklinikkens specialister gennem konservativ behandling, at stabilisere nakkens øverste led, er en kirurgisk fixering af Atlas – Axis den eneste anden løsning.

En anden og måske endnu værre konsekvens af Whiplash skade er når Atlas transverse ligament sprænges, som vi heldigvis ikke ser så ofte. Det er ekstremt farligt, for her vil Atlas og kraniet være så ustabilt ankret til Axis at det straks skal opereres. Atlas og Axis hvirvlerne bør i begge disse typer tilfælde fixeres ved at bliver skruet sammen. Desværre er det ikke lykkedes for vore patienter at få olistese operation udført her i Danmark, skønt vi har henvist patienter til operationen. Det er et alvorligt behandlingsmæssigt problem, som skal løses. Disse operationer er blevet udført sikkert i mange år af: Neurokirurg Dr. Joel Franck, Tampa, Florida, USA. Jeg henviser for mere information om denne operation til hans hjemmesider: http://drjoelfranck.com/joel-franck-md/ og http://drjoelfranck.com/neck-surgery/ Han anses for at være en af de bedste i verden til disse operationer.

Det er langt at rejse og dyrt at få lavet i USA, men hvis det er den eneste måde, man kan få sit liv tilbage, er det nok pengene værd. Vi håber gennem vore planer om at bygge et nyt, progressivt og fremskridtsvenligt privathospital i Danmark, at dette speciale vil kunne udføres i Danmark i nær fremtid.

Whiplash behandling på Specialklinikken:

Specialklinikken tilbyder en fokuseret og intensive behandling af Whiplash, som består af specifik neuro-spinal ryg-nakkehvirveljustering (specifik kiropraktik), Extracorporeal Chokbølgebehandling (ESWT) og målrettet fysioterapi og træning (Targeted Fyiso).

Neuro-Spinal ryg-og nakkehvirvel justering (Specifik Kiropraktik):

Gennem 44 år har JE.Pedersen-Bach anvendt og arbejdet med den kiropraktiske teknik som blev udviklet og undervist af Dr. C.S. Gonstead, af The Gonstead Clinic of Chiropractic, Mt. Horeb,Wisconsin, USA. Dr. Gonstead var kendt som den bedste indenfor præcisions kiropraktik – i både analyse og behandling. Hans tekniske analyse af ryggen var baseret på de meget tidlige fluoroskopiske undersøgelser han kunne lave i fluoroskopiens barndom. Det førte til en sikker forståelse af subluxation mekanisme, og logiske metoder til at korrigere disse manuelt. Da fluoroskopi ikke var tilstrækkeligt udviklet på hans tid, skabte han en unik analysemetode af hele ryggen set bagfra og fra siden. Ved at sammenlægge palpation med de statiske oplysninger fra røntgenfilmene, kunne man udføre den sikreste behandling i en slags 3D format. Det var det bedste man kunne gøre indtil DMX blev tilgængeligt, og JE. Pedersen-Bach har gennem sin karriere brugt denne metode, vel vidende at der var vigtige elementer der kunne overses, som vi ser i dagens offentligt tilgængelige røntgenundersøgelser.

JEPB har haft stor succes med brugen af denne teknik siden han åbnede sin første klinik i Danmark i maj 1974, og han er ekspert i denne teknik. Den går i sin enkelthed ud på at finde den rigtige hvirvel som er subluxeret, at sammenholde dens location og stilling i ryggen med patientens symptomer, hvorefter han gennem den specifikke manuelle behandlingsteknik kan normalisere hvirvlens funktion og restaurere den neurologiske kontrol, som subluxationen havde ødelagt. Det er ikke en let opgave, og det kræver meget træning og ekspertise at udføre behandlingerne. JEPB siger ofte, at hvis man vil være koncertpianist, skal man øve sig til hudløshed og længe, for at kunne spille mesterværkerne korrekt. Det kan ikke læres på et kursus. Der skal enorm øvelse til, og man skal LEVE det – have det i sig, for det er hårdt arbejde. JEPB blev ”koncertpianisten”, som titusinder af patienter har haft glæde af at stifte bekendtskab med.

Når en hvirvel sætter sig fast (subluxeres) sker der i hændelsesøjeblikket meget negativ neurologisk skade. Samtidig sker der skade på knoglestrukturen, i form af kompressionsfrakturer, ledkapsel- og ligament sprængninger eller forstrækninger. De muskulære (blødvæv) spændingen og smerter kommer sekundært til de nævnte skader. Årsagsbehandling og det første, der absolut skal ske, er at normalisere den tabte dynamiske funktion af de forskudte og fastlåste hvirvler, så skaderne kan begynde at hele. Sker det ikke, vil man efter en tid begynde at se manifestation af knoglemæssige forandringer og ustabilitet af nakkens indbyrdes bevægemønstre efter et Whiplash. Massage er nyttesløs til at rette en subluxation, om end det kan palliativ virkning på samme måde som smertestillende præparater kan være det. Enhver kan forstå at hvis et hængsel på en dør er slået skævt, nytter det ikke at male døren. Hængslet skal fysisk rettes, ellers kan døren ikke åbnes og lukkes uden besvær, og hængslet slides det ned ved fortsat tvungent brug af døren. Det samme gælder for en subluxeret hvirvel. Den vil også ødelægges over tid på grund af tvungen bevægelse.

Ingen middelmådig, tilfældig eller uorganiseret behandling, er til nytte for ryggen og nakkens hvirvler og led. Hvirvelskader såvel som funktionsskader er så let synlige på vores DMX optagelser.

Af enorm vigtighed for stabiliteten af nakken, er hvirvlernes bevægelse, hvor mangle på bevægelse er udtrykt som en Subluxation. Der kan være mere end en subluxation i nakken, som er roden til symptomer, men der sjældent tale om mere end to hvirvler. DMX gør det muligt at finde de rigtige hvirvler, samt at DMX gør det muligt at udføre meget præcise neuro-spinale kiropraktiske behandlinger af subluxerede hvirvler. Man kan sige at diagnosen på en måde er nodehæftet med musikken som koncertpianisten skal spille. Hver node tages en efter en, for at få det til at lyde rigtigt. Sådan er det også med behandlingen: vi tager et skridt ad gangen. Først efter subluxationen er brudt og hvirvlen har fået sin funktion genoprettet, kan genoptræningen ske, og ikke før. Uden denne faste procedure, ville behandlingen ikke kunne udføres med samme grad af sikkerhed og præcision. For nærværende er JEPB den ledende ekspert på dette område i Europa.

Extracorporeal Shockwave Science and Clinical Application: ESW

Når ligamenter, muskler, muskel sener og ledbånd bliver skadede af et Whiplash, findes der kun én behandlingsenergi som kan formidle ny cellegendannelse i disse strukturer. Denne energi er ESW. Der er masser af videnskabelig evidens for denne gendannelsesaktivitet, til at man må tage denne behandlingsform seriøst, men desværre er det etablerede sundhedssystem i Skandinavien så langt tilbage i denne erkendelse, at man gør alt, for at holde vigtige faktuelle kendsgerninger omkring effekten af ESW ude af enhver behandlingssammenhæng.


Hvorfor? kan man med rette spørge. Hvem tjener på det? Og hvem lider under det? Hvis vi skal være pragmatiske, tjener ingen på at udelukke ESW. Dem, der lider under det, er alle de tusinder, der desperat har brug for ESW, fordi de har skader, som kun ESW kan afhjælpe. Også forsikringsindustrien er tabere via de milliarder de betaler i erstatninger for nyttesløse behandlinger, fordi de fornægter ESW og ikke vil støtte op om deres kunders behov, så de hurtigt kan blive raske. Det er et underligt dilemma. Samfundet er sammen med dens borgere som har brug for ESW behandling, den næste store taber. Flere og flere bliver afhængige af velfærdsstatens kasse, fordi de ikke modtager den behandling, som kunne foretages med stor effekt af ESW.

Hvorfor denne aversion imod fremskridt? Det beror sikkert på dem, som forsikringsselskaberne har til at vurdere kliniske tilfælde for sig. Hvorfor også staten? Ved at udelukke ESW bliver også de ført bag lyset.

Målrettet fysioterapi: Viden baseret Specifik Fysio

Udover specifik neuro-spinal kiropraktisk og ESW behandling består vores behandlingsprotokol i genoptræning af de små og større vigtige muskler i nakke – hals og hals – kranie overgangene, som under et Whiplash skades, og siden har siddet mere eller mindre passive gennem sygdomsforløbet – og det kan have været i mange år. Disse muskler behandles med ESWT, som stimulerer muskel gendannelse, sammen med specifik fysio optræningsøvelser, som genvinder musklernes kraft.

Ved at studere DMX optagelserne nøje, kan specifikke øvelser sammensættes for musklernes genoptræning. Fysioterapi på Specialklinikken er Specifik Fysio, som IKKE udføres ud fra gætterier om hvad der er galt med en dårlig nakke, men derimod ud fra præcis VIDEN derom. Det gør en kæmpe forskel på resultaterne af vores behandlinger. Vi har specielle øvelser til at optræne ikke kun de små muskler øverst i nakken, men alle nakkens muskler i kroppen. Under Whiplash syndromet hjælper Specifik Fysio med til at optræne og stabiliserer de små vigtige Kranie – Atlas – Axis muskler mest muligt. Det er fremtidens måde at designe optræningsprogrammer på.

Spørgsmål fra patienter og andre interesserede:

”Hvorfor tilbyder Specialklinikken intense behandlingsforløb for udenbys og udenlands patienter?”

Erfaringen siger at man ved at koncentrere behandlingsforløbet ved at få to behandlinger på samme dag med 3 – 4 timer imellem dem, kan opnå hurtigere resultater. Det går hånd i hånd med det simple princip, at patienterne sparer penge og besvær når de bor så langt borte, og har ekstra rejse- og opholdsomkostninger forbundet med behandlingen.

”Er det OK for kroppen at blive behandlet mere end én gang på en dag?”

Det har vist sig at det er faktisk rigtigt godt for udfaldet af et behandlingsforløb, at vi får lejlighed til at behandle de forskellige dele af kroppen med kort mellemrum. F. eks når en 7. nakkehvirvel har siddet fast (subluxeret) i ofte mange år, er det umuligt at få den løst op på en gang. Ved at kunne behandle med både ESW og specifik kiropraktisk, og samtidig at have muligheden for at skifte til forskellige dele af kroppen som skal behandles alligevel, kan man på en dag opnå mere end dobbelt så meget i forhold til at skulle vente en uge eller mere til næste besøg. Et langstrakt behandlingsforløb giver en forsinket effekt, for samme arbejde skal jo laves. Når patientenerne er her hos os, kan de koncentrere sig om at blive raske, ved mellem behandlingerne kan hvile, lave øvelser eller gå ture. Mange patienter siger, at de nyder opholdet, og viser deres taknemmelighed på mange søde måder.

Under koncentreret behandling, er det muligt at behandle de forskellige hvirvler en for en, som er forbundet med stabiliseringsprocessen af en skadet nakke. Jeg behandler nemlig helst kun en hvirvel ad gangen, som er et princip Dr. Gonstead lærte JEPB og som han har brugt i 44 år. Det giver mulighed for at vide, hvilken hvirvel der gør hvad, for hver hvirvel er unik på den måde den har sat sig fast, og hvordan den påvirker andre hvirvler og kroppen fra dens ”uvorne” position.

Med ESW kan man behandles med hver eneste dag. Det er produktivt, positivt og har ingen negativt effekt. ESW virker på de celler, lydbølgerne rammer, og øger cellemembranernes funktion og den ekstracellulære væskes flow. Der er ingen bivirkninger. Ved et to gange om dagen behandlingsforløb, kan man også her drage fordel af effektivt at bygge på forskellige dele af kroppen med kort interval imellem.

”Hvorfor kan man ikke få lavet DMX undersøgelser på de offentlige hospitaler?”  

Sandheden er, at hospitalets røntgenologer egentligt godt kunne foretage DMX undersøgelse, for der findes Fluoroskoper på alle hospitaler. Kirurgerne bruger dem dagligt til at se den bevægelse der sker, når de f.eks. sætter en stent ind i hjertet, eller i en anden struktur, for at se blod i bevægelse gennem angiogrammer, eller når ortopæder og neurokirurger skal operere i ryggen. De kan med et fluoroskop se, hvor de er, og hvor langt deres skruer og andet stål når ind i knoglerne. De kan checke om det de laver, sidder- eller sættes ind korrekt. For at kunne foretage disse indgreb med fluoroskopisk hjælp, anvendes den røntgenbestråling, der er nødvendig. Det er helt logisk og godt. Ligeså logisk og godt er det, når vi foretager DMX undersøgelser af nakken. Også vi bruger også kun den lavest mulige røntgendosis, som er nødvendigt for at vi kan se strukturerne helt perfekt og i den bevægelse, vi har brug for, så vi kan stille den rigtige diagnose og give den sikreste behandling. Det er vores arbejde, og det er vores ekspertise.

MEN hvorfor gør man det så ikke på de danske hospitaler?

Problemet hvad angår Whiplash og andre dynamiske skader i rygsøjlen er, at hvis lægerne foretog en DMX funktionsoptagelse, skal dette føre til en kvalificeret behandling af de dynamiske problemer, som ses på optagelserne. Det er her toget kører af sporet! Man har ikke specialister i manuel behandling af dynamiske skader i det offentlige system, fordi ingen læge er uddannet til at kunne udføre disse behandlinger, og samtidig undervises der mig bekendt ikke i DMX under radiologuddannelsen.

Tilbage til analogien fra filmens verden: ”Sundhedssystemet har lige netop bevæget sig ind i stumfilmens æra hvad angår DMX. Men man synes nu stadigt at statiske ”headshots” portrætter er gode nok, og så kan man jo gætte sig til dynamikken, for den har man ikke vist nogen interesse for før, så den er vel heller ikke vigtig nu!”

Man må desværre nok konkludere, set ud fra den modstand lægestanden har imod at diagnosticere dynamiske rygskader med dynamiske røntgenoptagelser og med dynamisk behandling, at når det offentlige ikke kan eller vil noget, er der ingen grund til for andre at kunne og ville – uanset om der findes ekspertise i dette land, til at gøre arbejdet eller ej.  Man har reduceret dynamiske skader til at de ”bare ikke findes”, og de smerter ofrene lider af må derfor være indbildte. Intet kunne være fjernere fra sandheden.

Resultatet er, at patienterne må søge deres egne veje udenfor sygehussystemet, og de kører rundt fra det ene sted til det andet, for at finde lindring eller bare en diagnose på deres smerter og ødelagte liv. Der kommer således mange patienter til os fra hele Danmark og fra vores nabolande, som søger hjælp på Specialklinikken, da de i Norge og Sverige oplever de samme problemer med deres lægevæseners forståelse og accept af dynamiske skader. Ofte kommer de blot for at få lavet en ordentlig udredning af deres tilstand, da der hvor de kommer fra heller ikke findes eksperter, der med sikkerhed kan diagnosticere og behandle Whiplash skader. De vil også gerne have bekræftet, at der de har virkelige strukturmæssige problemer i deres nakker, som giver dem alle smerterne, og at de ikke er reduceret til hypokondere eller tosser.

Patienternes gang gennem systemet, efter de er blevet afvist af det offentlige sygdomssystem, starter oftest med en henvisning af lægen til Fysioterapi. Det er interessant! Man sender folk til behandling for noget, man ikke har diagnosticeret, eller ikke mener eksisterer! På grund af manglende dynamiske røntgenundersøgelse og accept af dynamiske skaders eksistens, kan lægen ikke i henvisningen vedhæfte det mest fundamentale for fyssen, nemlig en ordentlig funktionsanalyse fra en kompetent radiolog eller en med forstand på DMX. Derfor kan lægen ikke give direktiver om hvad fyssen skal gøre ved patienten. Fyssen bliver derfor overladt til sig selv med håbet om, at de kan finde ud af hvad, de skal gøre med patientens Whiplash skader. Mange vil ikke behandle nakken af den årsag. En klar funktionsanalyse af nakken ville måske have hjulpet dem – i det mindste til at vide, hvad de IKKE skal gøre.

At vide præcist hvad, der dynamisk er sket med patienten under uheldet burde have en enorm betydning for en fys også. Hvordan ellers skal de kunne forstå hvilke dynamiske forhold de skal arbejde på. Massage har kun kortvarig behager virkning og genoptræning er ikke muligt for en subluxeret nakke. Hvad gør de så, når de ikke ved hvad, der dynamisk er sket? De må forsøge sig med forskellige selvvalgte metoder, hvor de må håbe og bede til vil virke. Det må være utroligt frustrerende for dem også, for faktum er at resultaterne forbliver middelmådige eller manglende, når man skal famle i blinde. Hvordan kan man forestille sig, at man uden konkret viden skal kunne udrette noget meningsfyldt? Det er ikke fair overfor patienten og ikke for fyssen.

Er deres problem ikke løst fortsætter de deres tur gennem den alternative behandlerjungle. Næste stop kunne være en massør eller akupunktør, en zoneterapeut eller en cranio-sacral behandler eller en anden af de utroligt mange tilbud, der findes i den ultra-alternative behandlerverden. Har de ikke fået løst deres helseproblemer, søger de andre veje.

Næste stop på vejen, kunne være en kiropraktor som måske indhenter tidligere materiale i form af MRI scanninger eller røntgenoptagelser, da de ikke altid selv tager almindelige statiske røntgenbilleder af patienten. Ud fra det materiale de får, udfører de generelle manipulationsbehandlinger eller måske fysioterapi.

De patienter der kommer her til Specialklinikken, har naturligvis ikke haft held med sine oplevelser hos andre kiropraktorer, for ellers ville deres rejse rundt i systemet have endt der.

Vi hører spørgsmål fra patienterne som:

”Der blev taget statiske røntgenbilleder af min nakke på skadestuen, men jeg fik at vide at alt er OK. Hvorfor? Og hvordan kan man så se skaderne på dynamiske billeder?”

Det er helt forståelige spørgsmål. Det gør ondt i nakken, og man bliver forvirret og urolig, for man formoder, at man kan have tillid til at have fået en undersøgelse, der giver det rigtige svar. Sagen er den, at man ikke kan vurdere hvor meget kroppens dynamik har taget skade på et statisk røntgenbillede. Kun DMX kan gøre det.

”Hvorfor kan sygehuslæger ikke behandle Whiplash, og hvorfor bliver man ikke taget alvorligt på skadestuen efter et Whiplash uheld, med mindre man har blodige skrammer – hvor kun disse behandles, og man undersøges ikke funktionsmæssigt, inden man bliver sendt hjem?” Du skal bare hjem og hvile dig og spise smertestillende medicin, får man at vide!

Jeg ville ønske at jeg havde gode svar udover at gentage, at det må bero på lægernes baggrund, som desværre ikke inkluderer behandlingsteknik af funktionsforstyrrelser i rygsøjlen, udover at de kan observere, at man ikke kan bevæge sin nakke uden smerter. Man giver smertestillende og håber det går over. Folk bliver dybt frustrerede over ikke at få kvalificeret hjælp, efter en så traumatisk hændelse, for et Whiplash kan være en grusom ondsindet oplevelse. Specielt frustreres man over at man som et minimum, ikke bliver givet farbar vej fremadrettet. Smertestillende medicin forstår de fleste bør være temporært, og noget de ikke skal tage resten af livet.

Men hvad gør man, når man ikke får det bedre, og ikke kan bruge symptombehandling til noget. Man vil gerne til bunden af problemet og få det løst en gang for alle, hvis man kan finde en der kan gøre det. Derfor er overraskelsen stor, som patienterne får, når de endelig for syn for sagen. Så efter vore patienter har oplevet at blive dynamisk diagnosticeret, og for første gang behandlet dynamisk, bliver de målløse af resultatet, og stiller så det naturlige spørgsmål:

”Hvorfor bliver man ikke henvist til en Specialklinik for Whiplash og andre nakkeskader, hvor man kan få en Dynamisk røntgenundersøgelse og behandling, i stedet for at blive smidt rundt fra den ene til den anden behandler i årevis mens man blot bliver dårligere og dårligere for til sidst at nå så langt ud i tovene, at man bryder sammen for så at få fortalt, at man er psykisk afvigende eller småtosset, og at smerterne slet ikke har noget med ens ulykke at gøre?”

Ja, hvorfor bliver man ikke det? Svaret er, at det offentlige system ikke har sådanne specialklinikker, med de nødvendige kompetencer at kunne tilbyde. Ja, og man græmmes over manglen i undersøgelse, rådgivning og behandling på de skandinaviske luksus hospitaler, som skatteborgerne har betalt milliarder for. Det er vores mål på Specialklinikken at hjælpe alle dem der ønsker vores hjælp. Vi har 44 års erfaring i dynamiske skader af rygsøjlen, og vi ser stadig frem til den dag, hvor DMX, vores viden og behandlingsteknikker vil blive omfavnet af den medicinske verden.

Faktum er, at der ikke findes et eneste medikament, der kan rette på de mekaniske skævheder i ryg eller nakke. Det er ganske forfærdeligt, at man ikke er kommet videre i forståelsen af hvor vigtige kroppens dynamiske funktioner er – herunder de neurologiske påvirkninger, der opstår som en konsekvens af subluxation skader. At behandle symptomerne alene, er ikke løsningen. At medicinere for psykiske lidelser er at skyde langt fra målet, men man kunne med fordel bygge bro mellem de akutte smerter indtil justering af fejlfunktionen af rygsøjlen er foretaget effektivt og præcist.

”Hvorfor vil min forsikring ikke betale arbejdsskadeerstatning eller i det mindst for behandlingen, så jeg kan blive rask, når jeg har fået et Whiplash under arbejde?”

Man rådes til at læse forsikringspolicens paragraffer grundigt igennem, så man ved om man er dækket for Whiplash INDEN man køber forsikringen. Udover at være dækket af kiropraktisk behandling, skal behandling med ESW også være dækket. Kun nogle få fornuftige forsikringsselskaber er nået dertil.

ADVARSEL:

At behandle en Whiplash skadet nakke uden forudgående DMX undersøgelse er klinisk uansvarligt! Statiske billeder, hvad enten det drejer sig om MRI CT eller røntgen er ikke nok. Forlang at få en dynamisk undersøgelse af en dynamisk opstået skade.

Ligeledes, at behandle en dynamisk skade uden at have ekspertise i dynamisk behandling af ryggens hvirvler, er klinisk uansvarligt!

At starte optræning af strukturer, der er fastlåste (subluxeret) og som giver neurologiske problemer, er klinisk uansvarligt. Det gavner ikke og forsinker helingsprocessen, for det hindrer ofte den ramte i at få den rigtige behandling.

Slutbemærkning fra Kiropraktoren

Jeg er ”ledvogter”

Mine mange års erfaring som ”ledvogter” af ryggens led og hvirvler har lært mig, at have dyb respekt for de dynamiske forhold i hvirvelsøjlen, der giver neurologiske udfaldssymptomer af alle mulige slags – både i det sensoriske, motoriske og autonome dele af nervesystemet. Pas på hvirvler, led og nerver, de skal holde et helt liv igennem.

J. Erling Pedersen-Bach D.C.

Ejer, Chef kiropraktor og chokbølgespecialist – Specialklinikken Rebild, Støvring