Specialklinikken Rebild Aps

City Centret 29, 9530 Støvring, Danmark

Dårligt kredsløb til- og sår på benene


Blodkredsløbet og chokbølgebehandling

 
Folkebladet har interviewet den ledende ekspert på området.
Som taget ud af scener fra science fiction noveller eller film, er Chokbølgebehandling i sin enkelthed og logiske fysik en New Age alternativ for dem som ikke kun lider af kroniske smerter i muskler og led, men også for dem som lide af kronisk hævede ben som ses i lymfødem. Brugt ikke kun på mennesker i over 25 år for urologiske og ortopædiske problemer, har denne behandlingsform også været og er stadig brugt i veterinær medicin specielt på heste. De mest kostbare heste i verden har glæde af denne unikke behandlingsform for smerte i deres led og muskler, noget som får dem til at forbedre deres fysiske udøvelse på væddeløbsbanerne. Chokbølger har nu bevæget sig ind i behandlingen af de kostbare sportsstjerner, som ikke må ligge stille på grund af skader i muskler og led. De klogeste behandlere i disse klubber, har også fundet ud af at deres atleter kan øge deres udholdenhed og sportsudøvelse, næsten som havde de brugt det ulovlige stof EPO. Stjernernes muskler får et naturligt ”pust” eller rettere mere ilt i muskelvævet gennem behandling med chokbølger.  Og det er fuldt lovligt, for intet fremmed stof bliver introduceret i kroppen af disse feterede sportsudøvere.
 
Det unikke ved chokbølgebehandling er at der dannes og åbnes flere blodkar som lader det livsgivende blod flyde frit ud i kroppens væv,
som måtte være kompromitteret på grund af manglende blod og dermed de livgivende molekyler som ilt og næringsstoffer. Det kommer,
de mange som lider af lymfødem i benene, til stor hjælp
Ved at hjælpe tusinder der lider af sygdomstilstande der går fra: banale golf eller tennisalbuer, komplicerede frosne skuldre, hælsporer,
led forkalkning, kroniske sene smerter, til neuro-muskulo- skeletale lidelser, må chokbølger føles som svar på de folks bønner og ønsker.
Man gør alt for ikke at leve et liv i smerter og stærkt reduceret bevægefunktion.
 
Folkebladet har talt med kiropraktor og chokbølgespecialist J. Erling Pedersen-Bach, som er en succesfuld kiropraktor med 43 års erfaring bag sig. Under dette uformelle interview spurgte jeg Kiropraktor Pedersen-Bach om denne revolutionerende behandlingsform i almindelighed men med speciel interesse for lymfødem og andre kredsløbsforstyrrende sygdomme.
 
/ Folkebladet /: ”Hvem opdagede chokbølger og hvem der først begyndte at bruge chokbølger i behandling af sygdomme?”
 
/Pedersen-Bach/:”Chokbølger er egentlig et naturfænomen som Tyske Aerospace ingeniører i 60’erne – 70’erne fandt ud af påvirkede fly ved at lave det der kaldes ”pitting” og ”cavitation” i aluminium metallet som skroget er lavet af, hvilket svækkede det betydeligt. Man har dog kendt fænomenet i mange år før, uden at vide nøjagtigt hvilken fysik der lå bag. Derefter fandt fysiske og medicinske foskere ud af, at chokbølger kunne pulverisere kalcium sten, og det ledte til fjernelse af nyresten uden kirurgi i 80’erne. Derefter brugte man chokbølger på hestes ben efter de havde skadet sener i dem, hvor man så en helende effekt, som man ikke før havde set. Derfra var der ikke så langt til at man begyndte at eksperimentere med behandling af ledsmerter på mennesker, og dette med så gode resultater, at det i dag er blevet en vigtig del af den fysiske behandling af skader på legement, og på grund af resultaterne man opnår, på vej til at blive den mest signifikante behandlingsform for led og muskler og specielt for det perifere blodkredsløb”.
(Efter Folkeblades egen oplysninger blev det klart at 98% af alle nyresten i dag behandles med chokbølger, som kaldes lithotripsy)
Pedersen-Bach forklarer hvordan chokbølgebehandling virker:
 
”En chokbølge er dannet under en intens trykændring i lighed med den man oplever når en jet går gennem lydmuren eller når det tordner. Disse er akustiske bølger som farer af sted med en hastighed på ca. 1500 m pr sekund, som derfor er hurtigere end lydens fysiske hastighed. I chokbølgen som bruges terapeutisk sker der en hurtig stigning af trykket til et maksimum for derefter at bunde ud i et negativt tryk. Dette kendetegner hvad en fokuseret chokbølge er. Det interessante er, at skønt der bruges en strøm til at lave bølgen i en elektromagnetisk spole, er elektrisk strøm IKKE en del af behandlingen skønt navnet chokbølge kunne indikere det. En chokbølge er det en specifik lydbølge som giver den terapeutiske effekt.
Selve chokbølgen transmitteres i vand som findes i behandlingshovedet som er forbundet med vand i chokbølgegeneratorens ædle dele. I Specialklinikken bruger vi udstyr som vi ved virker bedst, og dette laves i Schweitz af Storz Medical, som desuden har mest erfaring med at lave chokbølgeudstyr.
 
Den akustiske impuls er fokuseret gennem dens dannelse, og en linse i spidsen af behandlingshovedet, giver den dybde som behandleren
ønsker at anvende for at opnå resultater. Denne dybde kan således justeres fra 5 mm (et specialhoved vi kun har i Specialklinikken) til 10 cm.
Linsen kontrollerer dybden af det vigtige fokus punkt og den energi behandleren anvender som måles i mJ/ mm² der omregnes til den totale
energi som bruges til den enkelte behandling”.
 
Pedersen-Bach: ”Ifølge videnskabelige rapporter forøger chokbølger vaskulariteten af vævet (forøgelse af den lokale blodcirkulation gennem
dannelse af nye kapillærvæv). 

 
 


Denne viden førte ikke kun til en helt ny behandling af iskæmiske tilstande i benene. Videnskabelige rapporter som klart viser effekten af chokbølger på ny-dannelse af kapillærvæv er blevet skrevet, hvilket har gjort, at chokbølger nu bruges til denne behandling på mange klinikker og hospitaler i verden. I Danmark er Specialklinikken den førende i brugen af chokbølger”

Her er eksempel på effekten af chokbølgebehandling af et sår:

Før sårbehandlingen                          Tre dage efter behandlingen


/Folkebladet/: Hvor lang tid tager en behandling, og hvor mange behandlinger der skal til, for at blive sine smerter kvit?

/PB/:” Vi siger generelt at en behandling tager ca. 20 minutter men nogle gange noget længere, da man ikke kan vide på forhånd, hvad der skal til i de enkelte tilfælde. Dertil skal man regne med at skulle behandles mellem 5 og 8 gange afhængig af tilfældet. Dog er nogle tilfælde ”friske” og kan klares på et par behandlinger, men for kroniske tilfælde skal der flere behandlinger til. Man vurderer fra gang til gang hvor man er i behandlingsforløbet. Et eksempel kunne være skulderbehandling for smerter eller frossen skulder, som kan tage en stor indsats for at komme over det.