Specialklinikken Rebild Aps

City Centret 29, 9530 Støvring, Danmark

Lymfødem efter brystkræft


Findes der andre behandlinger end at gå med strømpe om armen?

Lymfødem i armene efter brystkræft operationer.
Findes der andre behandlinger end at gå med strømpe om armen?
 
Brystkræft er en forfærdelig sygdom, som oftest medfører mange komplikationer. Et middel er hyppigst at enten det ene eller begge bryster fjernes, og hvis lymfeknuderne i armhulerne har kræftceller i sig, fjernes disse også. Dermed fjernes også en vital del af lymfedræningssystemet til armene, med det resultat at armene hæver ukontrollerbart.
Udover medicinsk hjælp, afhjælpes hævelserne i armene i reglen med elastiske støttestrømper om armene, som man ofte kommer til at gå med resten af livet. Som tiden går, forsøger den enkelte sig ofte med alternative metoder for om muligt at nedsætte hævelserne i armene. Herunder kostændringer, vitaminer, mineraler, massage, øvelser osv. Alt sammen gode initiativer, som desværre blot for det meste ikke har den tilsigtede virkning.
Hvad kunne så grunden være til, at alle de mange alternative tilbud ikke rigtigt virker? Her skal man se på opbygningen af armen, og hvordan dræning af den ekstracellulære væske bringes ud af armene og ind i blodstrømmen, for at blive renset og til sidst i processen at blive genbrugt. Lymfesystemet som findes overalt i kroppen har som en del af systemet specielle rensningsstationer, som kaldes lymfeknuder. Disse findes i stort tal i lyske og armhulerne, men de findes også i bugen og andre steder. De er vigtige stationer for tidlig rensning af den lymfevæske, som bringes tilbage til venesystemet fra periferien af kroppen. Skønt de engang imellem kan hæve f. eks under en infektion, og dermed kan blokere den frie strøm af lymfevæske, har lymfesystemet en medfødt evne til at ophæve sådanne blokeringer. Det sker ved at lymfekirtlerne eller knuderne destruerer de elementer som forårsager blokeringen, og den frie strøm af lymfe kan genoprettes.
Når man er så uheldig at få brystkræft og under forløbet også får kræft i lymfekirtlerne i den side hvor brystkræften sidder, fjernes disse sammen med brysterne for at hindre yderligere spredning af kræften. Dermed mangles de vigtige lymfekirtler, og lymfevæsken skal derfor finde alternative ruter for at slippe af med lymfevæsken. Når de store lymfekar er skåret over, findes disse hovedårer ikke længere. Derfor begynder armen eller armene at hæve. Det er dog således at der er mængder af lymfekar der kan tage sig af dræningen af armen, med de er ikke nødvendigvis længere forbundet med endepunktet i brystkassen. Der skal nye veje til for at hindre ophobning af væske i armene. Kroppen skal bygge nye kar for at kunne klare presset.
Dette er lig med det som foregår i blodbanerne, når væv skades og dermed hæver på grund af skaden. Her venter kroppen egentlig bare på at hævelsen forsvinder og tingene vender tilbage til normalen igen. Men nogle gange vil hævelsen ikke forsvinde, og i disse tilfælde tyr kroppen en utrolig genial løsning. Den laver nye blodkar og dermed omgår effekten af en kronisk hævelse eller iskæmi, som det også kaldes. Lymfekar kan også skabe nye kar, om end det går noget langsommere, end det sker med gendannelse af blodkar.
Videnskaben har godtgjort, at blodkars nydannelse påvirkes i positiv retning af chokbølger, ved at processen forstærkes og foregår hurtigere, end hvis chokbølger ikke blev brugt. Den samme effekt har chokbølger på lymfekar, og derfor har denne terapiform vist sig effektiv til behandling af Lymfødem i arme såvel som i benene. Desuden kan chokbølger bevæge vævsvæske som er stagneret i fascia lagene i kroppen, og dette promoverer derfor i sig selv også dræning.
Klinisk viser det sig, at hvis grundig og fokuseret chokbølgebehandling startes tidligt efter bryst- og lymfekirtel operationer, kan man enten helt undgå at få lymfødem eller øge vævets flow effekt af de manglende lymfekirtler betragteligt. Jo længere tid der går efter en operation hvor der er massiv lymfødem, des vanskeligere er det, og des længere tid vil der gå med gendannelsen.
Udover at kunne afhjælpe lymfødem problematikken, har vi også kunnet blødgøre arvævet i brysterne som efter operationerne kan være stramme og ubehagelige. Det har kunnet lette både bevægeligheden af armene såvel som lette vejrtrækningen, hvor arvævet havde strammet omkring en del af brystkassen.
Der er derfor god grund til også at tage chokbølgebehandling i betragtning når man ser sig om efter måder at afhjælpe lymfødem effekten efter kræftoperaiton.
 
Kiropraktor og chokbølgespecialist J.E. Pedersen-Bach