Specialklinikken Rebild Aps

City Centret 29, 9530 Støvring, Danmark

Skuldersmerter


Skuldersmerter ødelægger mit liv

 
Alt for mange lider af ofte uforklarlige skuldersmerter. De kan være af relativ mild karakter som man irriteres over, men for hvilke man
ikke mener behøver behandling, eller man kan have mere alvorlige smerter og besvær med bevægelse, der truer ens livskvalitet.
Uanset hvad, så er det at have skuldersmerter rigtigt ubehageligt.
Smerter kan sidde i selve skulder leddet, men de kan også sidde i alle eller nogle af de 18 muskler, der styrer hver skulders bevægelser.
Der kunne desuden være smerter hele vejen ned til hånden, men her bliver det endnu mere besværligt, for så er der tale om 65 muskler
i hver side, der tager del i armens og skulderens totale bevægelser. Tillige kan der være neurologiske problemer fra nakken, som også
skal tages i betragtning og behandles. Det kan alt samme være meget besværligt.
Skulderen kan beskadiges på mange måder i dagligdagen, eller ved udøvelse af sport. Når man tænker på, at en skulder/arm faktisk
”hænger som en ”frakke” over siden af brystkassen, kun hæftet med muskler og deres sener mens den kun rører skelettet et sted,
nemlig ved sammenføringen af kravebenet på brystbenet, er det utroligt, at den kan virke så godt, som den kan.
 
At det er sådan, gør det måske lettere at forstå, at skulderen ofte kan føles tung med deraf følgende nakke- spændinger eller smerter.
 Men konstruktionen af ”skulder systemet” er faktisk enormt godt lavet fra naturens hånd, og kan, som vi ved, bære eller løfte meget
store vægte.  Skulderleddet er et kugleled og kan bevæge sig i alle retninger, hvilket giver os en unik frihed til at udføre både simple som
komplekse bevægelser livet igennem. Men alt det man udsætter skulder regionen for, kan ofte komme med en pris.
 
Spændinger i skulderregionen kan lede til nakkespændinger som kan give hovedpine fordi vigtige skuldermuskler sidder på kraniet i baghovedet. Når musklerne spænder op, føles det som om de river eller trækker i bunden af hovedet, og deraf kommer spændingshovedpine.
Som kiropraktor har jeg kunnet behandle mange sådanne problemer med kiropraktiske specifikke greb alene, men gennem de sidste 10 år hvor jeg har tilføjet chokbølger i behandling, har det givet mig et ekstra redskab til at få endnu bedre behandlinger og dermed endnu bedre resultater.
Når man kommer til konsultation og behandling starter det med en forundersøgelse som udover en fysisk undersøgelse af problemet, kan inkludere ultralydsskanning, røntgenoptagelser og MRI skanninger som patienten måske har fået lavet inden de kommer. Disse elementer gør det muligt at forstå alle de forhold, som har ledt til skuldersmerter, og derved kan et behandlingsforløb indledes på bedste måde. Når en diagnose er stillet og patienten har forstået hvad der er galt, og hvordan jeg planlægger at hjælpe, så indledes behandlingen.
 
Der kan være tilfælde, hvor en operation er nødvendig, og så skal det jo gøres. Men det ubehag og smerter, som kan komme i kølvandet af en operation, kan med fordel afhjælpes med chokbølgebehandling, for at sikre en komplet heling, gendannelse af det skadede væv og for at blive smertefri. Der er mange, som efter en operation starter på genoptræning før musklerne og leddet er klar til det, og derfor bliver resultatet ikke godt. Ved efter operationen at modtage kvalificeret chokbølgebehandling INDEN genoptræningen påbegyndes vil resultatet komme hurtigere og langt mere effektivt. Et bredt samarbejde på tværs af de faglige kompetencer er ideelt, men desværre bliver det ikke altid implementeret. Engang håber jeg dette forhold vil blive bedre for patienternes skyld.
 
For her at skrive om blot et af de mange forskellige skulderproblemer vi behandler, og som kan give et fingerpeg ad hvad vi kan gøre, kan nævnes en skulder dislokation hvor man er uheldig nok til at vride armen i en helt forkert retning. Den presses ud af sit leje og sidder gerne foran leddet – og det gør djævelsk ondt. Et sådant traume til trods, kan skulderen sættes tilbage i sit led -dog ofte under bedøvelse, fordi det kan gøre meget ondt. Det sker gerne på skadestuen. Efter skulderen igen er på plads får man så en slynge til at holde armen i ro i en rum tid, i håb om at den så vil komme sig lidt efter lidt. Jo ældre man er desto længere tager helingen, og desto længere man går med sin skulder og arm passivt i en slynge desto mere svinder de vigtige skuldermuskler ind, og det gør hele processen endnu længere og mere besværlig. Man sendes til genoptræning, som tager evigheder, for der er ikke gjort noget for at få muskler og led gjort klar til genoptræning. Det gøres kun med chokbølgebehandling. 
 
Jeg har haft den glæde, at have behandlet rigtigt mange, af den type tilfælde. Den nye teknologi i form af chokbølgebehandling gør, at man kan få både skulderleddet, ledkapslen og musklerne tilbage til en normal funktionel tilstand ret hurtigt. I stedet for en lang helingstid og genoptræningsforløb, kan vi nu nedsætte forløbet med måneder, og derved undgå ubehag og smerte som man i dagens behandlingsprogram i Danmark sættes igennem. Med chokbølgebehandling, forsvinder smerterne hurtigt, mens den vigtige ledkapsel heler og musklerne kommer tilbage. For nylig behandlede jeg en 80+ år patient efter at hun havde fået sin skulder sat tilbage på plads, og kom til mig med armen i en slynge. Hun kunne ikke løfte sin arm og havde mange smerter. Efter første behandling kunne hun igen hæve sin arm op over hovedet, og havde genvunden det meste af sin bevægelighed i skulderen. Smerterne var stærkt reduceret, men hendes tilfælde krævede endnu tre behandlinger inden skulderen var i orden igen og det skete indenfor 10 dage. Årsagen til at det gik så hurtigt var, at hun straks kom efter at hun havde fået sin skulder sat på plads. Havde hun ventet en måned eller to, ville forløbet skulle tilgodeses med flere behandlinger. 
Hun kunne også have valgt at gå igennem et tre - seks måneders genoptræningsforløb, så man kan vælge hvad man gerne vil gøre. Det er heldigvis frit for enhver i dette land.
 
Der er så mange skulder relaterede problemer vi behandler, som vil blive for mange at skrive om i dette indlæg, og det strækker sin fra frossen skulder over direkte skader i muskelsener og ligamenter til frakturer. Chokbølgebehandling giver så mange nye muligheder for hurtigt at genvinde sin førlighed, at det vil blive en almindelig behandlingsmetode, efter indlæring af nok sundhedspersonale til arbejdet. Den vil helt sikkert snart formelt blive en del af det medicinske- eller terapeutisk studieprogram. Der er enormt meget videnskab og evidensstudier bag denne behandlingsform, og behandlingen har ikke bivirkninger og er ikke skadelig. Disse er så stærke beviser som sammen med det kliniske arbejde i klinikker rundt i verden vil tvinge de offentlige og private sygeforsikringer til ikke kan blive ved med at modstride, at deres forsikrede kunder og betalende medlemmer får mulighed for denne behandling, når den er givet af kvalificerede behandlere.
 
Jeg glæder mig til at holde foredraget mandag d. 25.04.16 om emnet, og vi byder dem, som har interesse og tilmelder sig velkommen til en spændende aften.
 
Kiropraktor og chokbølgespecialist  - J. Erling Pedersen-Bach